Dlaczego najlepiej pić soki przez silikonową słomkę?
Nie tylko cukier jak to zawsze mówiły nasze mamy jest niebezpieczny dla naszych ząbków :)
Równie niebezpieczny dla naszego
szkliwa jest kwas z soków owocowych czy też warzywnych. Pamiętajmy, że
kwasy znajdują się też (w ramach niespodzianki;) w napojach gazowanych
czy napojach energetycznych. Ich picie również powoduje erozję szkliwa.
Czym jest erozja szkliwa?
Erozja polega na przewlekłych uszkodzeniach twardych tkanek zębów, czyli mówiąc krótko: prowadzi do utraty szkliwa. Jest to proces chemiczny, w którym wyjątkowo udziału nie biorą drobnoustroje, a kwasy.
Erozja szkliwa może nie zrujnuje zębów
od razu, gdyż proces ten jest zwykle powolny. Wielu pacjentów uważa, że
dba o swoje zęby, jednakże często nie są oni świadomi tego
niewidzialnego procesu powodującego zmiękczenie szkliwa.
Co zrobić aby jeść zdrowo i nie szkodzić zębom?
Mimo tego, że zawierają niszczące nasze szkliwo kwasy, świeżo wyciskane soki są dla nas dobre, zwłaszcza gdy mają wyższy stosunek warzyw do owoców. Nie powinniśmy z nich rezygnować szczególnie latem, kiedy tak łatwo o dawkę świeżych witamin.
Pamiętaj również, aby po wypiciu „kolorowego soku” wypłukać usta wodą. Pomoże to przywrócić neutralne pH.